DigiTaalhuis

Welkom in het DigiTaalhuis!

Het is niet nodig om je te schamen als je niet zo goed kan lezen of als je niet met de computer kan werken. Er is taalbegeleiding, er zijn oefenmogelijkheden en vrijwilligers om je te helpen. Onthoud dat je niet de enige bent. Het is leuk, gezellig en nuttig om in de Bibliotheek te leren lezen. En er gaat een wereld voor je open!

Ga naar het Digi-Taalhuis


Taal met koffie

Taal met koffie en het Taallokaal zijn bedoeld voor iedereen die bezig is met de Nederlandse taal en graag met anderen Nederlands praat. Zo leer je andere mensen kennen en verbetert je Nederlandse taalvaardigheid.

  • In Bibliotheek Puttershoek iedere dinsdag van 10.00-12.00 uur.
  • In Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum iedere dinsdag van 13.30-15.00 uur.
  • In Bibliotheek 's-Gravendeel iedere vrijdag van 10.00-12.00 uur.
  • In De PassieHoek te Zuid-Beijerland iedere vrijdag van 10.00-12.00 uur.
  • In Bibliotheek Numansdorp iedere vrijdagmiddag in de Campus van 13.30-15.00 uur.

Voor meer informatie kan je mailen naar taalhuis@debhw.nl. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig en je hoeft ook geen lid te zijn van de bibliotheek.

Hoeksche Waardse Babbelbox

Online oefenen met het spreken van de Nederlandse taal samen met taalvrijwilligers. Iedere maandagavond van 20.00-21.00 uur. 

Meedoen kan met een computer, laptop of tablet met camera en microfoon. Aanmelden via taalhuis@debhw.nl.

DigiTaal met koffie

Je laptop is te vol, of je moet ergens inloggen met je DigiD en weet niet goed hoe dat moet. Iedereen heeft weleens zo’n vraag. De bibliotheek organiseert samen met Boezem&Co in Oud Beijerland DigiTaal met koffie. Elke donderdag is er een vrije inloop. Onder het genot van een kop koffie / thee wordt je geholpen met je vragen over je laptop, tablet of telefoon.

Bij Boezem&Co, Boezemsingel 7 te Oud-Beijerland iedere donderdag van 11.30-13.00 uur.
 


Word Taalvrijwilliger

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed?

Meld je aan!


Taalbegeleiding

Wil jij beter leren lezen en schrijven? Aarzel niet en meld je aan voor gratis taalbegeleiding Nederlands in de Bibliotheek!

Aanmelden

Zelf oefenen

In de bibliotheek kun je zelf oefenen.

  • www.oefenen.nl. Over taal, werk, geld, rekenen, internet, opvoeding en gezondheid. 
  • www.taalklas.nl. Nederlands oefenen op internet. 
  • www.steffie.nl. Zij legt op een gemakkelijke manier uit hoe dingen werken, zoals internet, ov-chipkaart en sociale netwerken.
  • www.taalzoeker.nl. Hier kun je kijken waar je terecht kan met je taalvraag. basismeters.nl. Hier zie je welk niveau je hebt.
  • www.lezenenschrijven.nl. Hier vind je in begrijpelijke taal informatie over gezond eten en bewegen maar bijvoorbeeld ook over corona.

Leer omgaan met de computer

Heb je weinig kennis van en ervaring met computers en het internet? De Bibliotheek Hoeksche Waard helpt je op weg met de cursus Klik & Tik. Lees hier meer over de cursus Klik & Tik.

Met de cursus Digisterker maak je in vier bijeenkomsten kennis met werken met de digitale overheid. Je leert handige informatie te vinden en hoe je iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. Lees hier meer over de cursus Digisterker.

Samenwerkingspartners

Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard is een samenwerkingsverband tussen meerdere lokale partners, zoals de gemeente, bibliotheek, SeniorWeb, WIHW, HW Wonen, taalaanbieders, Humanitas, Het Rode Kruis, Zorgwaard, Welzijn Hoeksche Waard en anderen.