Zadenbibliotheek


Ben jij gek op het laten groeien van je eigen planten en groenten? Zit er onder jouw nagels standaard een randje aarde? En draag jij de natuur een warm hart toe? Dan is de Zadenbibliotheek iets voor jou! 


Hoe het werkt

In verschillende locaties van de Bibliotheek Hoeksche Waard vind je een houten kast met een groeiende collectie aan zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zaden in de kast worden uitgeleend om mee naar huis nemen. Deze zaden mogen thuis in een pot, perk of moestuin tot wasdom komen. 

Met een beetje liefde en aandacht groeien ze uit tot de mooiste planten. Wanneer de volwassen plant zelf zaden maakt, breng je deze terug en worden ze opnieuw toegevoegd aan de collectie van de Zadenbibliotheek.

Uitleenvoorwaarden

Het lenen van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. Je leent maximaal 1 zakje per soort en maximaal 3 zakjes per maand in totaal, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

De geleende zaden zaai je en van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken waarvan je een gedeelte terug brengt naar de Zadenbibliotheek Hoeksche Waard. 

Zaden retourneren

Kom je je zelf opgekweekte of overschot zaden terugbrengen naar de Zadenbibliotheek Hoeksche Waard? Naast iedere zadenkast vind je gratis retourlabels en een retourdoos. Vul het retourlabel in, plak het op het zakje met zaden doe het in de retourdoos.

Je hoeft de zaden niet te schonen. De zaden worden na het inleveren door specialisten gecontroleerd op ziektes en geschoond zodat ze opnieuw kunnen worden uitgeleend. 

Word lid

Ben je woonachtig in de Hoeksche Waard en wil je lid worden van de Zadenbibliotheek Hoeksche Waard, meehelpen als vrijwilliger of op de hoogte gehouden worden? Meld je dan nu aan via de onderstaande knop.

Word lid


Locaties

De Zadenbibliotheek is te vinden op de onderstaande locatie:

  • Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum
  • Bibliotheek Numansdorp